Dec 30, 2010
1 komentara

Tri boje populizam

Piše: Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza Invest Group

Ovogodišnji izlazak iz recesije protekao je u slavodobitnom nadgornjavanju domaćih političara ne bi li izlicitirali još koji delić procentnog poena rasta BDP-a pripisujući ga na konto, čega drugog do, svojih zasluga. U stvarnosti, mizeran učinak domaće privrede, u velikoj meri, nastao je kao posledica globalnog rasta cena resursa, dok se domaća nekonkurentna ekonomija ni sa slabljenjem valute većim od 10 odsto nije mogla ozbiljnije uhvatiti u koštac na međunarodnom tržištu proizvoda.

Ako se neko nadao da će globalna pošast, poznatija kao svetska kriza, ovdašnjim zvaničnicima doći kao dobar alibi za sprovođenje kakvih reformi našao se u debeloj zabludi. Čak i pojedine mere usvojene pod pritiskom MMF-a (kao npr. reforma javnih službi) gurnute su duboko pod tepih čim je nepoželjni gost odmakao dalje od praga. Umesto reformi čiji bi se rezultati ogledali u nekoj dalekoj godini, izabrani su opipljivi populistički metodi, široko prihvaćeni i odomaćeni, naročito u teškim vremenima. Država se u brojnim branšama okušala kao preduzetnik, kupujući posredstvom javnih preduzeća sve ono što na tržištu nije moglo opstati, dok je i ono malo tržišnog mehanizma izraubovano sistematskim subvencionizanjem tržišnih učesnika, katkad onih najjačih.

Slanje pogrešnih signala, nije ostavilo bez posledica ni mentalno stanje stanovništva. Državni poziv postao je top željeno zanimanje naše mladeži, dok su preduzetnici odnosno kapitalisti, pokretačka snaga svakog društva, postali prokaženi gotovo više nego sama kriza. Nagomilanim problemima trebalo je očito naći krivca, a vidljivi pojavni oblici kao što su nestašica mleka, rast cena hrane i druga poskupljenja, došli su kao naručen izgovor. Sistemski problemi objašnjavani su njihovim posledicama, kad već za uzroke niko i ne pita.

Gotovo da nije bilo meseca u kojem se nije pojavila neka ozbiljnija pukotina na ovdašnjem ekonomskom modelu koje su, osim tradicionalnom tehnikom “presipanja iz šupljeg u prazno”, krpljene ubrzanim zaduživanjem preko svih raspoloživih frontova (zapisi, banke, međunarodne finansijske institucije). Krajem godine pribeglo se iniciranju prodaje jednog od najvrednijih komada “porodičnog srebra” čije će trženje u velikoj meri opredeliti finansijsku konstrukciju godine pred nama. I opet bi slučajni prolaznik mogao pomisliti da se radi o pokušaju uvođenja tržišne ekonomije na polju telekomunikacija, borbi za kvalitetniju uslugu, raskidu sa elementima partijske privrede… Namesto toga, na delu je opet priča o volu i kilu mesa za potrebe krpljenja javnih rashoda, dok će pravi efekti ove privatizacije biti tek kolateralna korist ovog vrhovnog cilja.

A šta se sve radilo, i kako je to zaista moglo, najbolje prikazuje “Pandorina kutija” koju su većinski vlasnici NIS-a otvorili u ovoj kompaniji. Partijski ciljevi, nenamensko trošenje sredstava, odsustvo kontrole i odgovornosti, doveli su potencijalno najmoćnije preduzeće ovdašnje ekonomije na ivicu opstanka. Samo dve godine nakon privatizacije, Rusi su nam očitali lekciju u vezi s korporativnom odgovornošću i kvalitetom upravljanja kompanije. A što su je preuzeli u netransparentnom postupku i za male pare, valjda više govori o nama samima nego o bilo čemu drugom.

Bez izvučenih pouka iz ovakvih slučajeva, srpski ekonomski brod nastavlja da plovi, nadahnut činjenicom da su društva, pa i čitave civilizacije, u mnogo gorem stanju potrajala vekovima. Od sudbinskog značaja za naš slučaj biće pronalaženje kormilara i prihvatanje odgovornosti za brod koji vodi. Strategija, a ne jeftine parole, odrediće željeni pravac kretanja u odnosu na nemirne vode. Prestanak dominacije ljudi kojima se svako malo priviđa kopno na vidiku, zarad sticanje kratkoročne popularnosti, biće dobar korak u tom smeru. A veslači, već uveliko s vodom do grla, ako prežive, pričaće.

Povezani tekstovi:

Comments

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Slavoljub Popović, zorzi. zorzi said: EKSKLUZIVNO: Analiza ekonomske 2010. u Srbiji http://www.nenadzoric.com/2010/12/tri-boje-%E2%80%93-populizam/ […]