Feb 18, 2010
1 komentara

Jedno I, tri A i mnogo P

triA

Odlukom Sinoda SPC o postavljanju privremene uprave u Eparhiju raško-prizrensku ponovo je u žižu javnosti vraćen čuveni trojac iz duhovne škole arhimandrita Justina Popovića.
Artemije je smenjen, Atanasije postavljen za administratora a Amfilohije je sve režirao. Tako bar kažu poklonici teorije zavere. Prema jednoj teoriji. Druga (teorije zavere) kaže da je sve učinjeno zbog tvrdih stavova vladike Artemija koji se kao nisu sviđali velikim igračima, pre svega sa zapada.
I zato tuče mohaha u Gračanici, protesti ispred Patrijaršije i saopštenja kako su liturgiji prisustvovali “samo oni Srbi koji su učestvovali na Tačijevim izborima”.
Dakle, klasična zamena teza.

Realnost, međutim, tera na sasvim drugačiji zaključak. U SPC od izbora partrijaha Irineja duvaju neki novi vetrovi, pa su i (godinama) gomilani problemi počeli da se rešavaju.
Sinod je tako prošle nedelje razrešio dužnosti upravljanja episkopa Artemija zbog “nespremnosti da izvršava odluke Sinoda i Sabora, kao i zbog saznanja da postoje velike nepravilnosti, nejasnoće, pa čak i zloupotrebe pojedinih lica i institucija u toj eparhiji”.

Ergo, ne radi se ovde o čuvenom “3A”, već o novom “I” i mnogo “P”roblema. Koji su počeli da se vade ispod tepiha. Amin.

Povezani tekstovi:

  • Nema povezanih tekstova

Comments

  1. Krimski Rus says:

    Prijatelju Zorzi, gore navedeni tekst o desavanjima u nasoj crkvi mi se ekstremno ne svidja. Evo i zasto.
    Prva teorija, cije si i ti pristalica, po kojoj kazes da duvaju novi vetrovi u crkvi i da je sada kako treba – je neozbiljna. Ne sumnjam da na zalost, iz neznanja, tako misli dosta Srba. Pre pisanja trebao si da znas kakav ugled Vladika Artemije uziva medju srpskim stanovnistvom na nasem Kosmetu. Trebao si da znas da se jedino u crkvi nas narod skuplja, da jedino u okviru crkve nas narod ZIVI dole. To da si znao shvatio bi koliko je vazno da se ne dize takva prasina na opet ponavljam nasem Kosmetu. Niko od nas koji volimo Vladiku Artemija ne misli da on moze da pomrsi racune velikim svetskim silama, pobogu, ali je cinjenica da njegove izjave smetaju. Smetaju strancima, smetaju ovim nasim domacim… Prelistaj malo unazad pa ces i sam videti o cemu ti pricam. Neozbiljna je teorija da se sada krenulo u neko “ciscenje” u okviru SPC i to da se bas poslo od eparhije rasko-prizrenske. Toliko.