Sep 18, 2009
0 komentara

Hleba, a ne igara

???

Partija koja građanima ponudi povećanje zarada i daleko bolji životni standard, ali pre svega uspe da ubedi birače u ostvarivost obećanog, osvojiće najviše glasova na prvim narednim izborima.

Međutim, izbora i nema zbog toga što umesto povećanja imamo smanjenje zarada i talase otpuštanja, što je standard sve slabiji, što bi izlaznost u ovom trenutku bila jedva 40 odsto ukupno upisanih birača koji su nepoverljivi, koji nemaju nadu da bi bila formirana dobra vlada i koji (čak 53 odsto njih) misle da zemlja ne ide u dobrom pravcu.

I neće ih (izbora) ni biti, u narednih godinu dana ili najmanje šest narednih meseci, kako tvrde Ekonomistovi sagovornici.

Vlast određuje tajming

Istoričar Čedomir Antić smatra da posle intervencije MMF-a i otklanjanja pretnje izglednog bankrota države, izbori neće biti održani tokom narednih šest meseci. Iako, kako kaže, sledeća godina može biti krizna, izvesno je da će neuspeh privatizacije biti manji nego što je to bio slučaj ove godine.

"žImajući u vidu političke i ekonomske okolnosti kao i raspored moći partija, a to je ipak nešto što se ne menja preko noći, mislim da će ova vlada da potraje i da ipak neće biti izbora sledeće godine", tvrdi za Ekonomist Đorđe Vuković, programski direktor CESID-a.

"žParlamentarna istorija "Druge republike" (Srbija posle 1990.) pokazuje da izbore nikada nisu izazivali narodno nezadovoljstvo (sa izuzetkom decembarskih izbora 2000. koji bi takođe bili nemogući bez puča unutar Miloševićevog režima), kriza ili moć opozicije (2003. izbore je izazvala tiha podela u DS-u)", kaže za Ekonomist Antić dodajući da izbore može izazvati neslaganje u DS-u ili sukob u odnosima u vladajućoj koaliciji, prvenstveno na relaciji DS-G17 "pošto ostale stranke mogu biti zamenjene ili njihovi poslanici mogu biti promenjeni". Antić smatra da će do krize u DS teško doći dokle god je Tadić predsednik Republike, ali je ne isključuje u odnosima sa G17 plus.

"žMeđutim, mislim da je ova stranka uglavnom pod kontrolom DS-a (što je pokazala afera Krišto) i da bi Dinkićev pokušaj da samostalno deluje i obori vladu doveo do njenog raspada. Dakle, najizglednija mogućnost za vanredne izbore je da vlada tokom 2010. ili 2011. postigne nekakav uspeh", konstatuje Antić uz ogradu "u politici je sve moguće, a za društva kao što je naše svetske krize su najopasnije u vreme kad su na izmaku".

Motiv…

Osim ovog, opipljivog uspeha vlasti, šta bi još mogla da bude tema i lajtmotiv koji će motivisati apstinente da promene svoj stav a glasače opredeliti da daju podršku nekoj partiji.

Đorđe Vuković smatra da je teško odrediti neku temu koja bi mogla da bude diferencija specifika i koja će jasno razdvoji političke partije.

"Izbori će se zasnivati na potpuno drugoj stvari. Ne na temi nego na poverenju u lidera i u stranku da će stvari vezane za ekonomiju, međunarodnu saradnju i bolji standard da se obistine. Znači, stranke će se razlikovati samo u tome da li imaju ili nemaju poverenje građana da će to ispuniti", tvrdi Vuković za Ekonomist. On smatra da više neće biti preovlađujuće šta treba uraditi, pa čak ni kako nešto treba uraditi, već će na prvim narednim izborima ključno pitanje biti da li stranke sa svojim kadrovima to "šta" i "kako" stvarno mogu i da urade.

"Ukoliko budemo dobili status kandidata za EU, što nažalost u manjoj meri zavisi od nas, biće nam otvoreni bogati fondovi pa će svakako biti o tome reči. Naravno, govoriće se i o korupciji", dodaje Čedomir Antić koji smatra da će državne, ustavne, nacionalne teme kao i teme o privredi i kulturi biti, kao i obično, u drugom planu.

"Pitanje Kosova i Metohije je zatvoreno 1999. kad narodno nezadovoljstvo nije bilo dovoljno veliko da Miloševića obori sa vlasti, niti izazove izbore. Za legaliste ono je stavljeno na stranu 2008. kad su građani uslovni SSP i bajati sporazum oko Zastave pretpostavili zvaničnoj državnoj politici prema Kosovu i Metohiji", pojašnjava svoj stav Antić. S druge strane, dodaje, odnos prema EU je, naravno, drugačiji.

"Tu se radi o nekakvom novcu i standardu koji toliko znače našem socijalno-radikalnom društvu, a politička elita je posebno zainteresovana za ovaj projekat zbog brojnih sinekura koje im pridruživanje u ovaj birokratski raj stavlja u izgled", zaključuje Antić.

Dakle, tražiće se rezultati, poverenje i kadrovi.

Nekih opipljivih rezultata nema poodavno. Čak i da Srbija od januara sledeće godine bude stavljena na belu šengen listu, da do kraja godine preda zahtev za kandidaturu u EU, Ratka Mladića isporuči Hagu i odblokira SSP "“ to nije nešto što se maže na hleb i sa čime se ide na izbore.

…i poverenje

Poverenje je, prokockano još ranije, a trenutno ponašanje ga samo dodatno povećava. Kako verovati nekome ko je, na primer, samo o smanjenju javne administracije od maja do septembra meseca dao toliko oprečnih izjava.

Od toga da je potrebna reforma ovog sektora, da se to ne može uradi zbog nedostatka novca za opremnine, do naknadne pameti da se ipak mora krenuti sa "istorijskom reformom" i smanjenjenjem 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih već u januaru naredne godine (premijer Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić), ili prvo osam a onda dve hiljade birokrata manje (ministar uprave i lokalne samouprave Milan Marković), ili 14.000 prekobrojnih (ministar finansija Diana Dragutinović) ili 50.000 prekobrojnih (koje je, najtačnije, izbrojao guverner Radovan Jelašić).

Kako, s druge strane, verovati nekome ko je 18 godina (Nikolić i Vučić) pričao jednu priču, kleo se u granice svih srpskih zemalja, optuživao i preslušavao glavne urednike, dobijao državne stanove i osip na pomen neke zapadne zemlje, a danas brani slobodu medija, komunicira sa stranim ambasadorima i Evropu pominje tri puta u istoj rečenici. Kako verovati ovom dvojcu koji se svako malo pozivao na kumovske veze sa Vojislavom Šešeljem, inaugurisao ga u najvećeg srpskog intelektualca i heroja a onda naprasno konstatovao kako je dobro što je došlo vreme da ne "moramo nositi majice sa kojekavim likovima".

O kadrovima da i ne govorimo. Oni su isti decenijama, ako ne računamo promene stajlinga, garderobe i bedževa.

Povezani tekstovi:

  • Nema povezanih tekstova