Feb 22, 2013
Nenad Zorić
0 komentara

Kamenje u kokpitu a glava u oblacima

ima li pilota u avionuZnate li vi ko je Milutin Popović?
Ma, kakav Zahar i njegove violine. Jok more. Ovaj čova je, ono što se kaže, pravi virtuoz. Dobro, još nedovoljno poznat širokim narodnim masama, ali svakako zabrinut za te iste narodne mase.
O tome kako brine o kasi, da i ne pričam.

Ne znate i dalje? Pa kako vas nije sramota. Ej, ne prepoznajete budućeg dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Pazite šta je mudra glava smislila. Svi olovku u ruke i da tezirate. Možda ga stukture smene pa da ne ostane nezapamćena ideja.

Dotični je, samo i samo za sad, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj. Naime, dušmani mu ne daju da se razmahne. No, nije važna funkcija već ideja.

Tu smo.
Posto Aviogeneks ima sedam pilota i jedan avion Popović je, u ovoj oskudaciji i čamotinji, smislio kako da uposli preostalih šest kadrova. Da, da, svaki čovek nam je važan.

To će se, ako da Bog i sreća junačka, desiti 2015. godine a do tad će ova šestorka primati platu kao da leti jer bi u suprotnom mogli da odlepršaju u neku manje prestižnu svetsku kompaniju. To nam se, kao tržištu u razvoju željnom kvalifikovane radne snage, nikako ne isplati.

Sočinio bi on to i ranije ali zajebavaju ovi iz Boinga.
Kakvi su to neradnici i džabalebaroši, to ni na istoku nije zapamćeno a ne na zapadu.
Čim oni, ovo je razrada ideje, sklope šest iviona i isporuče ih JAT-u, “naš domaći prevoznik” će imati toliku flotu da je jazuk da višak aviona ostane prizemljen.
Popović je smislio da mi to damo Aviogeneksu.

To što su ti avioni malo mlađi od Krkobabića i Mićuna, je nebitna činjenica. Pa nećemo se valjda ugledati na svet, gde je prosek starosti letilica deset godina, i razbacivati.
I to što JAT hoće nove avione je čisto bacanje para, da vam rečem. Čekajte, zar svi psiholozi ne kažu da su tridesete najbolje životne godine. A kad su najbolje za ljude zašto ne bi bile dobre i za sokoćala koja prevoze ljude.

A, šta kažete?
Znam, žao vam je što vi niste doživeli prosvetljenje da smislite ovako nešto. Pa ne plaćamo mi njega za badava.
A i „Aviogeneksu se mora pomoći“, kako zavapi Popović.

Inače, tu reč „mora“ rado koriste i oni na većim funkcijama od njegove.
Koristili su ih i oni pre njih.
Pa i oni koji su sve ovo zakuvali.
I tako dobrih 25 i više godina u prošlot od kad se gomila dug te „prestižne kompanije“ JAT. Zašto?
Pa zato što se mora, kako ne kapirate.
Mora se pomoći, moraju se rešiti problemi, mora država da ima avikompaniju, mora…

Ama, ne mora.
Samo tri stvari, na čitavom ovom belom dunjaluku moraju. Da izađu dnevne novine, da se plati porez i da se umre.
Ovo poslednje vam je od 2015. zagarantovano. Dovoljno je da kupite avinsku kartru „našeg domaćeg prevoznika“ i eto vas kako orete nebeske njive.

Čuj mora.
Pa od tog moranja ispadne JAT najpovlašćeniji gubitaš, kompanija čije su obaveze bivale (a verovatno su i sad, no u onim aranžmanima sa MMF-om im je otpisivan dobar deo duga, pa da ne pogrešim) i po nekoliko puta veće od vrednosti kompanije!
Znate li da neki avioni koji su još 2006. bili predviđeni za otuđenje još nisu bili otplaćeni? Znači da je prestižna kompanija jela svoju supstancu.
Zato što se mora, da ponovimo.

Morate vi gospodine Popoviću i svi vaši prethodnici, da nađete rešenje, stvorite ambijent da firme posluju, ljudi rade a plate isplaćuju iz realnih izvora. Za to, na nesreću svih nas, niste kadri pa onda krpite rupe, gasite požare i zamazujete svoje i brljotine prethodnika vam nekim jadnim i populističkim floskulama.

Morate vi, ali ovo stvarno morate, da sami date ostavku (ništa lično verujte, ni sliku vam video nisam) ako već neće da vas najure.
No, pošto svi znamo da vi to nećete uraditi, šta mislite o sledećem predlogu.

Bolje, bre, i gladan ali živ čovek. Zato blago meni, da ti (onima koji mi zavlače ruku u džep ne persiram) kad si se već sticajem nesrećnih okolnosti zadesio u Vladi, predložiš da se i Aviogeneks i JAT prodaju čim pre!
Ako ne može drugačije onda u staro gvožđe.
Tu šušku podelite zaposlenima pa nek se razilaze. Toliko im je pa neka prismoče.
A i ako su to toliko dobri kadrovi kao što tvrdite, lako će oni naći uhlebljenje.

I eto tebi Nobelove nagrade.
Dobro, ako oni u Komitetu (Nobelovom) budu zatezali, građani će ti barem biti večno zahvalni.

 

Povezani tekstovi: