Jun 23, 2012
Nenad Zorić
2 komentara

Blistavi umovi, Prljavi Hari i veštački nokti

Za sve su krivi vestern filmovi, Ljuba Šiptar i kosovarska kurčevitost.

Vele da je do zla Boga bilo dosadno čitati tapiserije rečenica bez i jedne suvisle reči kojekakvih "filmskih radnika", pa se dečko sa šprah felerom latio penkale.
U prvom licu.

U drugom slučaju je poznati bankar sinu svog kolege, koji je pohrlio u turističke vodiče kako bi lakše muvao ribe, zapovedio da sedne za pisaću mašinu.
Ovom se "Biser" svideo pa odma’ u prvom licu.

Treći se takav rodio. Samo je bio niži.
Pretpostavljam da kao dete nije gurao prste u utičnice već zubima proveravao napon. Neminovno je bilo da piše u prvom licu.

Tirke, Lekić i Tijanić.
Već sam pisao kako me ovaj prvi primio na novinarstvo, ovaj drugi u njega uveo a trećeg nisi mogao da ignorišeš čak i kad nisi saglasan sa stavom mu.

A kad se navučeš, onda teraj kapom vetar. Nema pomoći.
Znam, bio bih srećniji, ali i gluplji. Zato ne žalim.
Zato danas na "Dan kolumnista" koji se obeležava od ’77 omaž ovoj trojci, ostalima i "đeci" koja dolaze.

Stvarno, ti kolumnisti su posebna sorta.
Samo dvojicu nikad nisam čitao. Pokojnog Dragoslava Rančića i Dušana Miklju. Nemam ništa protiv te gospode, ali mi se nešto nije dalo.

Ostale sam gutao. Ma, doručkovao, ručao i večerao.
Ortaci su devojkama prosipali žvake o Ibici, brzini, Šumaheru i ostalim lakim temama pred laki peting a ja o Tirketovom cinizmu. Meni rastao libido a većini njih nervoza pa izgovore: "Pusa Zorzi, stvarno moram da palim". Pali cero, sretna ti puta, mene pali mozak. Pomislim, onako za sebe.
No, na stranu Tirke kako sredstvo eliminacije zakržljalih primeraka ženskog roda.

Daleko je važnija ta zajedljivost, seciranje natenane. Modrice se ne vide, kao kad policija tuče mokrim peskom, ali žrtva trune iznutra.
Lekić je, takođe, voleo da piše o ljudima. Čuj piše, on ih je šamarao. Ali kao u onoj igri sa rukama, maca se zvaše, ako ne grešim. Smeje ti se u facu, češka po dlanovima, pa fljusne. I tako u nedogled. Dok ima papira.
Tijanićeve žrtve su znale šta ih čeka. Bez dvojbe. Nije bilo modrica, tek češkanja bilo nije no je svakom rečenicom otkidao po deo mesa. Boli kažete. Pa on i ‘oće da ih boli.

Od prvog sam naučio da možeš zajebati samo pametnog čovu. Od ovog drugog da tekst pišeš ili skroz pijan ili skroz trezan. Treći je pokazao kako ma šta onaj o kom piše mislio, jedno je sigurno: Srbija će se smejati.

Onda bravure Igora Mandića. Konstantna provokacija. Od naslova tipa "Zauzeto, Hrvat" preko svakog zareza do bega "Sebi pod kožu".

Da, Kuljiš. Gde njega da zaboravim. Hrvatska verzija Tijanića. Ali razblažena.

Pa Dežulović i Panović, u poslednje vreme rehabilitovani Milivojević. Povremeno BAS.

"Split je takav grad da se svakog proljeća poželim razvist a svake jeseni mi je drago što to nisam učinio", prepoznajete Tomić. Ante Tomić.
Ako Novosađanke onim rastegljivim glasićem mogu da, na momente, imitiraju Splićanke  s druge strane u Srbiji, na žalost, nema ni imitacije Tomića.

Ali zato od kad je Prljavi Hari skovao maksimu da je je "mišljenje kao i dupe", svi imaju kolumne. A kad im porastu veštački nokti pa prestanu sa tim baljezgarijama onda se čuje vapaj: pa zar sad da prestanete da pišete.  Degradiralo, dakle, i taj časni stubac.

Ali ima nade. Ona umire poslednja. A ima i novih koji stasavaju.
Znam da će ispasti da svaki ciga svoga konja hvali ali me zabole, pravo da vam kažem. Te zato pominjem Gorislava Papića i Veljka Miladinovića.

Prvi je bosančeros, znači genetski namazan, uz mnoštvo onoga što je pročitao, pa kad tome dodamo ono što je naučio na ulici siguran sam da mu ni stava neće manjkati.

Ovom drugom trebaju tri puna sata i osam piva da izgovori dve prosto prošine rečenice ali je zato sposoban da za isto toliko vremena napiše tri komentara. Bez i jednog piva. I da posle čitanja tih komentara dugo o njima misliš.

Ima tu još ljudi vrednih pomena ali ne more čoek sve živo voljet.
Svako da je Teofil već sad ostavio veliki trag, da ima mnogo onih koji otkidaju na Dražu Petrovića, da Todor piše kolumnistički ma koji tekst da je u pitanju"¦

Ovo je bio moj izbor. Blistavih umova.
Vi se, pak, možete zanimati onima koje je "stvorio" Prljavi Hari ili Divi srezati nokte.
Na volju vam.

 

Povezani tekstovi:

Comments

 1. Nervous postman says:

  Dobar si Zorzi,
  ali svasta ubacujes u ovaj tvoj bosanski lonac…
  pa u istoj recenici miklja i rancic…
  To sto Miklju nisi citao ti dodje kao pohvala, greota onog papira koji je taj potrosio nizasta ali ako si Raneta propustao to je onda propust kojim se ne treba hvaliti…
  onda Kuljis i Dezulovic pa zajedno…kao Hajduk i Hrvatski dragovoljac…
  pa rehabilitovani (od koga? cega?) Cvijetin sa onim preokretenom Basom…
  i na kraju jos Papic i Miladinovic…sta oni imaju zajednicko? Horoskopski znak?
  Nisam razumeo ko je tu cigan, ko konj i gde si, bre ti zorze medju ovim komunistima?
  Turi se tu negde pa da ti cestitam praznik, kad je vec 8.mart prosao.

 2. Ivan says:

  Trebalo mi je vremena dok sam sve linkove iz teksta ispratio i dodao nekoliko kolumnista koje ću od sada redovno pratiti.
  Tekst je odličan i ispratio si linkovima ljude koji znaju da napišu vrhunsku kolumnu.
  Zamerka je što retko pišeš, ipak je ovo blog.