May 18, 2011
Nenad Zorić
6 komentara

New primitives now

Smislio sam savršen zločin. Nema lične koristi, sve za dobrobit građana Srbije.
Znam, ima vas dobrovoljaca. Niste vi k’o tamo neki izdajnici koji nemaju svest o zdravlju nacije.
Pazi ‘vako.

Odemo, čim pre jer je država u pitanju, do televizije Avala.
Kao fol hoćemo da poljubimo Roberta Nemečeka u razdeljak jerbo je u Srbiju doveo Galaktiku. Kad tu smandrljamo portira pravac u šminkernicu, tamo ćemo je sigurno zateći. Čim je spazite, odma’ za kosu, u gepek pa na Terazije.

Lako ćemo izaći jer ćemo neku cicu (koja samo što nije postala dopisni član SANU) ostaviti da zamajava onog jadnička na vratima žvakom kako ona ne voli debeljuce, da se loži na uniformu i da joj nekako više leže dogodovštine onih rospija iz Seks i grada nego neka tamo serija o opstanku civilizacije, pa još u svemirskim brodovima. Mani Nemečeka, ona će ostati tu da ćakula. Čuj svemirski brodovi, pa svi znamo da Deda Mraz ne postoji.
Porazno je što ta cica neće lagati ovo što bude govorila, ali nisu mnogo bolji (čast izuzecima) ni ostali članovi SANU. Uostalom, dobrovoljcima se u zube ne gleda.

Elem, dok mi to sve obavljamo, deo vas pljosnatih crva kojima je jedini životni uspeh to što ste evoluirali od nivoa koacervatne kapi dovešće dva konja na mesto licino. Daće Bog da ste kadri za toliko.
Dogovorićemo se ko će da je iznese iz gepeka, ko da joj veže ruke za repove, a ko da udari bičem one dorate. Moramo bacati kocku ili izvlačiti slamku, jer će ta egzekutorska trojka (simboličnog li naziva, čista koincidencija sa stvarnim likovima i portalima) dobiti sve medalje zasluga za narod, baška neki četvorosobni stančić i police za knjige. Mnooogo polica za knjige jer vi mnogoooo čitate.
Unapred se odričem svega. Em ne čitam, em volim da igram u reketu (nije me majka rodila za trojkaša) em će moj ćar biti to što ste vi srećno svršili sa Adrianom.

Eto rešenja.
Sad je pitanje one kandidature dobilo odgovor. Ketrin Ešton će napraviti leks specijalis da, onako đuture, postanemo punopravna članica EU. Ovakvim razvojem diplomatskih odnosa ga je i Dačić ugasio. Kakva crna podela Kosmeta. Ovaj krik Čortanke na Terazijama biće toliko pozitivan signal da će nam Evropska komisija dati tapiju i na pola Albanije, o Makedoniji da ne govorimo.

‘Ste saglasni mudroseri? Vi koji kad vam mušica uleti u usta imate više mozga u stomaku nego u glavi. Vi koji s mukom naučiste da se tamo neka knjiga zove Mali princ pa to pominjete kad god neko u društvu kaže praziluk. Vi koji ste uspeli da otvorite nalog na nekoj internet platformi, pa ono što se u celom svetu koristi kao alat, označiste kao profesiju. Čuj "mi tviteraši".
A i vi drugi koji ste toliko jadni da vam niko i nikad neće dati šansu da pokažete koliko vaša glupost zveči. Jeste li i vi saglasni?

Niste. Znam da niste. Pa Čortankinom giljotinom vaši problemi neće biti rešeni, ma koliko se vi upinjali da tu njenu omašku, svesnu glupost, šta god, danima arčite.
Ne, vama je do tog razapinjanja. Do permanentnog ponavljanja vašem majušnom egu: ima neko gori i od mene, ima neko gori i od mene, ima neko gori i od mene, ima neko gori i od mene"¦

Naleteo sam i sam na taj snimak. Pogledao, nasmejao se, i bacio misli na neki veći problem.
Ne, ne poznajem Čortanku. Jedna moja Buba Erdeljan mi je pre neku godinu rekla kako je zna, kako nije neka inteligencija ali kako ima sto boljih, sto gorih. Nemam želju ni da je upoznam. Ako insistirate, pre bih joj zamerio što je sebi dozvolila da bude sa onim ‘armunikašem iz Valjeva, ali mani ćorava posla. Njen život, njena rabota.

Da napišem ovaj scenario savršenog zločina isprovocirao me taj gen koji se naslađuje tuđom mukom, ono "u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote", ona doza bezobrazluka koja je progutala stid. Inače bi "umrli od sramote".
Ponukao me taj sadašnji "novi primitivizam" koji sa Elvisom, Neletom, Sejom i njihovim pokretom ima veze koliko Mica Trofrtaljka sa Hanom Arent. Čiji duh i promišljanja liče na onaj sarajevski humor i ideje potekle u andergraund krugovima koliko Kursažije liče na Top listu nadrealista.

Dakle, ti primitivni. U najbukvalnijem smislu reči.
I sad oni našli nekog da čereče. Pa ogledala su bar jeftina, pogledajte se na šta ličite.

Adriana Čortan će, dobar vam stojim, mesiti nekom slavski kolač.
Za vas molim Boga da tako bude, ali teško. Vama ni Bog ne može da pomogne. Ne mašete ni malo rukicama.
Samo blejite.

 

 

Povezani tekstovi:

Comments

 1. Beranac says:

  Bravo!

 2. Aleksandar says:

  OK, kao i obicno, saglasan sam sa vecinom stvari koje su ovde napisane, samo mi jedna stvar nije jasna.
  Ne razumem zbog cega je tekst pisan kao direktno obracanje, sto rek`o Basara “cenjenom publikumu”. Mislim da osobe koje citaju tvoj blog ne razmisljaju na gore pomenuti nacin, a ovi drugi ove redove nikad nece videti. Tako da mi je blaga misterija zasto je pisano ovako. Ili si se pogordio pa smatras najveci deo ostatka populacije idiotima, ili je ovo pokusaj da tekst prodrma, uznemiri, zaintrigira citaoce, ili si u trenutku pisanja bio toliko iziritiran pa nisi mogao drugacije.

  A i po mom misljenju, ovaj vid primitizma i nije bas new, jer poslovica koja pominje trn, balvan i oko postoji poodavno.

  Aleksandar

  1. Nenad Zorić says:

   @Aleksandre
   Tako je, ne razmisljaju. I ti si se dobro prepoznao u grupi koja tako ne razmislja.
   Nisam se pogordio, nema razloga. I dalje sam bedno piskaralo.
   Ima malo te namerne provokacije, ima i iritacije a pomalo i toga da nisam mogao te sve poimenicno da pominjem pa sam ovako napisao.
   Nije new, ali je dobro za naslov, kao veza sa ovom njihovom katarzom.
   Ziv bio.

   1. Aleksandar says:

    Nemam nista protiv, ali sam ipak misljenja da tvoje sposobnosti zapažanja društvenih fenomena i kritikovanja istih treba da usmeriš ka nekim prikrivenijim, podmuklijim pojavnim oblicima ljudske gluposti i nemorala koje mi, prosečni čitaoci, ne uočavamo tako lako, a ne da se fokusiraš na nešto što je više nego očigledno, dobro poznato i nadasve banalno i beznčajno.

    U svakom slucaju, ovo je samo dobronamerno mišljenje redovnog čitaoca, verujem da ćeš tako i protumačiti.

    Živ i ti meni bio,

    Aleksandar

    1. Nenad Zorić says:

     Nikako grugacije i nisam protumacio.
     A za ove teme saglasan, no nije ovo pisanje sad pa za navjek, bice tu tema. Treba molo i ovo protresti.

 3. Milan Obradovic says:

  Aferim. Stalno ljudi imaju tu potrebu da nekog namažu katranom i perjem…upravo kao što si rekao – tad sami sebi deluju vredniji.