Oct 29, 2010
Nenad Zorić
3 komentara

Ratko, jel može intervju?

Jedna persona, ima tome sedamosam godina (ne znam jel’ ono Điki još bio živ ili su ga ova gamad streljala) izjavi kako redovno ide u Košutnjak.
Lepo. Odem i ja kad nađem vakta. Mada, radije punim baterije na mom Zlataru.
Elem, dotična dalje reče kako u onoj oazi mira ne šeta, džogira ili okreće roštilj, već osmatra hoće li ugledati Mladića. Ratka, ne mladića.
I to je lepo i ne bi bilo mnogo strašno da ova (neki kažu i koleginica) koja umesto vijuga ima pesak i umesto ispod stranačkog amblema svoje nebuloze izgovara u mikrofon, ne poentira kako Haškog optuženika ne traži da bi sa njim napravila intervju, već da bi ga prijavila.

Trostruko naivno. Em previđa činjenicu da tada nije bilo pitanje “kako”, već “hoće li” da ga nađu; em bi mu ti kojima javi da ga je videla rekli da tu više ne džogira; em ni država, kao sad, nije bila odrešila kesu za nagradu.

Takođe, želeo sam tad, kao i sad, da ga vidim. I napravim intervju.
Svima bi bilo lepo. Državi ostanu pare za infrastrukturu, penzose i (stranačku) kampanju, Mladić samo promeni mesto treninga, a meni karijera ode u pizdu materinu daleko.
Em slava; em pare od prava na reprint, film, knjigu, video igricu; em pijetet poštovalaca Mladićevog lika i dela, što ga nisam odao.

Ne, otkud vam sad to. Ne mislim ja da Mladić ne treba da bude u Hagu. To šta ja mislim o tom sudu je jedno, ali je predaja i hapšenje nešto drugo. Dakle, svakako da treba da odgovara. Svakako i da nemam lepo mišljenje o njemu, da delim stav vladike Grigorija, ali nije moje da ga prijavljujem.

Od Adama Smita postoji društvena podela rada. Ma, postoji i od ranije. Moje je da pitam, sumnjam i analiziram, a za lociranje, hapšenje i slanje u Hag zna se ko prima pare iz budžeta. Uostalom, država je puna žbirova, još od Dolanca i Rankovića se to zapatilo i razmnožilo pa neka ljudi rade svoj pos’o za pare ili iz ubeđenja, sve jedno.

Problem je, naime, što u Srbiji majci niko ne radi svoj posao.
Niti je Mladić bio general, niti je služba radila na njegovom lociranju, niti je država (jedno vreme) htela da ga ‘apsi. Tako ni ovo raspisivanje nagrade za njegovu glavu nije dokaz saradnje sa Hagom već prelepljivanje etikete, zamajavanje i još jedan rijaliti program.

Pre sam za informativu. Pa, Ratko, ako ovo čitaš, i nađeš vremena za intervju, imam spremna pitanja.

Povezani tekstovi:

Comments

 1. joakim says:

  Zoricu dobar si, iskreno jesi…
  Nego sto na kraju teksta stoji “Continue reading”!?
  Jedina zamerka bese to…
  Ziv bio!

 2. Svi znamo ko says:

  Citam i ne mogu da vjerujem 🙂