Feb 27, 2009
Nenad Zorić
1 komentara

Ma, jebeš zakon

anarhija

Divca izabraše za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije. Odmah da vam kažem – ništa neće uraditi. No, to nije tema. Ovog teksta.

Dakle, izabran je. Mislim, nisu ga baš izabrali, u pravom smislu te reči, ali će Dačićev savetnik da se pita u toj "nevladinoj, nepolitičkoj i neprofitnoj sportskoj organizaciji koja pripada Olimpijskom pokretu i poštuje osnovna načela međunarodnog olimpijskog pokreta sadržana u Olimpijskoj povelji i Anti-doping kodeksu".

Ali, nisam (ni) trebao da vam citiram šta je Olimpijski komitet, Olimpijska povelja, taj "duh olimpizma""¦ pošto to i nije važno. ‘Ocu reći, njima nije važno.

Divac je izabran aklamacijom, posle odustajanja Ivana Ćurkovića, a posle odluke da glasanje bude javno. "Skupština je najviši organ i ona može sve. Ako ćemo da se hvatamo za formalno-pravne odredbe, onda je predsednik Komiteta gospodin Cepter!", rekao je prilikom izbora Vuk Mrvić iz Smučarskog saveza, nameran da pokaže nelegalnost Ćurkovićevog izbora pre tri i po godine. Suštinski, rekao je nešto sasvim drugo. ‘Što bi se hvatali za "te formalno pravne odredbe". Ma jašta. Formalno je formalno – ko će još o tome da vodi računa, a pravne odredbe ko jebe. Važna je suština. Da mi izaberemo "našeg" kandidata. Kao što smo izabrali i pre ti i po godine. Kao što su birali i ranije, dobar vam stojim. Mrvić i Mrvići su na svakom izboru imali "svog" kandidata (naravno, pre toga ih je neko obavestio ko treba da bude njihov kandidat). Kad se, silom prilika, dogodi da kandidatura nije u skladu sa pravom, statutom i činjenicama, tim pogore po činjenice, statut i pravo. Onako đuture. Važan je kandidat.

Ako ste pomislili da branim Ćurkovića, onda ste debelo u krivu. Ili ja loše pišem ono što mislim. Taj isti, Ćurković, je na čelo Olimpijskog komiteta Srbije došao pučem, na mesto izabranog Filipa Ceptera (ni on me previše ne interesuje, da ne bude zabune). Pored Ćurkovića su se (tada, i sve do onomad) šepuri predstavnici saveza (množina), članovi predsedništva i predstavnici DSS-a (Vuksanović) i DS-a (Lakićevićka). Cepter je otišao, ostavljajući "sportske radnike" da se ne bave svojim poslom. Negde u to vreme je podneo tužbu. Mediji su, nije da nisu, pisali o tome i pratili razvoj situacije ali je, ogromna većina njih, to radila sa težištem na sukob Cepter "“ Ćurković (čitaj Žarko Zečević). Malo ko je postavljao pitanja o zakonu i njegovom poštovanju. Tužba je, kažem, stigla u Drugi opštinski sud. I on je sudio, sudio, sudio"¦Ćurković je za to vreme promenio neke članove Statuta. Mediji, pojma nisu imali pošto su se bavili "važnijim stvarima". A sud je sudio, sudio, sudio"¦

I gle koincidencije. Baš kad je Divac rešio da se kandiduje, svi su se setili kako je Ćurković promenio Statut i počeli da se bune – biće da im je (do)javljeno. Ne zbog Statuta kao takvog, već zbog toga što, ako se njegove odredbe budu poštovale, Divac ne može da se kandiduje. Niko, dakle, nije tražio da se ti članovi Statuta, ako ne valjaju, promene. Ma jok, nek ostanu, samo će’ da ih ignošišemo. A ako Diki ne prođe, ima da kažemo kako Statut ne valja.
I gle koincidencije. Baš kad je Divac rešio da se kandiduje Drugi opštinski sud u Beogradu je doneo odluku da je izbor Ćurkovića bio nelegalan. Drugačije rečeno,   Cepter je predsednik Komiteta.
Imao je Cepter para da avionom odmah doleti iz Monte Karla, ali ga je, pretpostavljam, mrzelo. I opet niko nije govorio o zakonu, tome da je, ovom odlukom, Ćurković samo bivši golman koji nelegalno sedi na čelu Komiteta. Ma jok, bilo im je važno da prođe Divčeva kandidatura. Taktika se pokazala dobrom. Trebao im je Ćure, inače bi opet slušali Divčeve žalopojke, kako mu ne daju da posluje u Srbiji, da nešto ostavi svojoj deci"¦ i ostala sranja.

I sad vi vidite. Cepter – prema izborima od pre četiri godine i prema sudskoj odluci, jedini i legalni predsednik Komiteta – pije kafu sa princom od Monaka. Ćurković – pučista koji je uzurpirao mesto predsednika Komiteta, menjao Statut kako mu volja i nije se mešao u svoj posao – zakazuje izbornu sednicu. Koja je samim tim nelegalna. Onda taj isti predlaže (pošto mu je to od Boga dato, kad bi se šegačili) Divca, čija kandidatura, kao, postaje legalna, kad bi opet šegačili. I onda ovo sad na skupštini. Na kraju, zakucavanje. Istog dana je Vrhovni sud Srbije presudom potvrdio prethodnu odluku Drugog opštinskog suda u Beogradu da je Filip Cepter jedini zakoniti predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

I? Šta ćemo sad? Pa ništa. Jebeš zakon.

Povezani tekstovi:

  • Nema povezanih tekstova

Comments