Oct 25, 2010
18 komentara

Od svitanja do Karleuše

“Gledaš li ovo? Smrt Utiska nedelje”, dobijam SMS od vrsnog novinara, donedavno alibi autora, dugogodišnjeg prijatelja i jednog od nekoliko ljudi sa kojim ovih nedelja mogu da pričam.

Ne kažem da uvek isto mislimo, da ponekad ne zapenimo u raspravi, ali je poenta da možemo da iznosimo mišljenja i polemišemo: iako on navija za Zvezdu, ja za Partizan; on simpatiše Ruse, ja sam amerikanofil; iako je on pisao za jedan, a ja imao praksu u drugom (konkurentskom) nedeljniku; on preferira plavuše, ja crnke; uprkos tome što je Aleksandar Karađorđević za njega čovek koji smešno priča srpski a za mene Kralj.
Dakle, poštujemo se i kad ne mislimo isto, razumemo ali i korigujemo stavove. Ne vređamo, što je najvažnije.
Retkost.

Danas je, naime, sve crno ili belo.
Nema crvenog, plavog, zelenog. Čak ni sivog.
Ako kažeš da je Kosovo Srbija onda si za Šešelja, Koštunicu ili u najboljem slučaju za krilo demokrata na Dvoru. Ako, pak, konstatuješ da je Biljana Srbljanović odličan dramski pisac onda si čedista, izdajnik.
Osmeliš li se da kažeš kako je u Đenovi pogrešila italijanska policija onda si fan Ivana Bogdanova. Osudiš li lomljenje Beograda, bakljade i huliganske tuče onda si žbir.
Na sceni je sistem oflje, lepljenje etiketa, uopštavanje. Na ceni licemerstvo i zviždanje iz gomile.

Nije ovo majstore, kažem mu, smrt “Utiska”.
Nije ni “Laku noć Srbijo”.
Nikako nije ni dno, jer ko padne i pobrlji nosem, obično se posle izvesnog vremena počne i pridizati.
Ne, od ovog nema dalje. Nema vaskrsnuća.

Dno smo već dotakli onog 5. oktobra, ali smo se uzdigli. Počelo je da (nam) sviće. Dobro, bilo je sporadičnih incidenata kao kad je tadašnji ministar kulture Lečić u TV studiju pitao Arkanovu udovicu: “Kako vam je”, onako sav sažaljiv. Ali se, kažem, jedno vreme, bilo i razdanilo.

A onda je Srbija (i njeno društvo u celini) pokošena opasnim virusom pala u postelju onog trenutka kad je zbog opaske “šta se sipa a šta ne sipa u traktor” kolektivno abolirala čoveka koji je ortačio sa vođom “Tigrova” i pretio upadanjem u parlament,  sa čarapom na glavi.

Ubrzo zatim su ona dva “radikalska očnjaka” ispali iz vilice i progledali posle 18 godina. Njima je, uz medijski vetar u leđa i ambasadorsko dizanje morala, svanulo a Srbiji (i njenom društvu u celini) smrklo. Umrla je u teškim mukama.

Ovo, sa inaugurisanjem Jelene Karleuše u vrhovnog etičara, je parastos.  Nekrolog i SANU i Beogradskom centru za ljudska prava, i Latinkinim liberalima i Dobričinim nacionalistima, i Šumadiji i Krugu dvojke. Paljenje sveća svima nama. Poslednja molitva za duše.

Kako drugačije objasniti da je pola onih koji znaju da čitaju pobenavilo za Karleušinim otvorenim umom. Šta je nagazio političar koji se kleo u isplaženi Džegerov jezik pa je sad omađijan Malom od skandala. Čime opravdati činjenicu da televizija koja godinama gradi imidž urbane i sebe reklamira kao mejnstrim, ustupa dva udarna termina pevačici, ali ne zbog pesama koje ova odigra već zbog iznošenja detalja iz bračne postelje, koje je ispisala u bulevarskoj  štampi.

Jedan oko nedeljnog ručka kad Karleuša trepće a Jugoslav od sreće piški u gaće i na njenu tugaljivu izjavu (da je familija nije podržala, da ima previše problema i da će najverovatnije ustuknuti) zavapi: “Nećete valjda, sad, da prestanete da pišete”. Kome je posle ovog preselo, pa je zbog jurnjave za lavorom propustio suvislu besedu, imao je priliku da obnovi gradivo u prajmtajmu.

Ne, neću vam prenositi šta je rekla. Neću citirati vrlu kolumnu, to sveto pismo kvazimisleće Srbije. Neću polemisati sa Karleušom.
Ni sa tezama iznetim u njenom hatišerifu.
Ne. Pa, na šta vam ja ličim.

Čestitaću joj. Ovo što čini je njen posao i radi ga vrhunski. Kao i njen menadžer. Čovek je odradio svaku paru.
Bravo.

Neću ni o Olji. Iako je mogla da pozove urednika koji je izdao 14 tomova Džonijevih knjiga, ipak se videla razlika u pristupu. Razlika utiska između redova.
Neću ni o Joci Ćirilovu. Ama neću, zbog godina, duga. Našao se čovek u nebranom grožđu.
Neću ni o Basu. Pogazio bih time sve što sam do sad govorio i bio isti kao oni koje kritikujem. Verovaću da je trezan pisao tekst.

Parafraziraću vam izjavu Nikite Mihalkova iz jednog davnašnjeg intervjua gde objašnjava kako Amerikanci naprave Rokija, prodaju ga Francuzima i za te pare kupe Van Goga. Francuzi tako imaju dolare i Rokija,  Amerikanci Van Goga i Stalonea. “Ali džaba umetnička slika u Metropolitenu. Trebalo je preći put od homosapiensa do Van Goga”, poentira.

Srpsko društvo je, nažalost, okrenulo krug. Ubrzano ide kad homosapiensu. Scenario u kom se ni Kusta ne bi snašao.
Ovo je priča za Tarantina.
Kventin će imati sve. Scenografiju, statiste, muziku.
Čak se neće mučiti ni sa naslovom. Samo nek sa desna na levo pročita “Od sumraka do svitanja”.
Jedina muka će mu biti kako da ubedi Umu Turman da glumi Karleušu.

Povezani tekstovi:

Comments

  1. Jean Combs says:

    Jeste da se ne slazem sa tobom za to u vezi sa kraljem, ali sto se tice Jece potpuno si u pravu!!!!!!!! Pozdrav Zorzi 😉

  2. […] poslednjem postu, ideja vodilja mi je bila ova čuvena, suvisla, rečenica. I ona Nikite Mihalkova o civizacijskom […]

  3. Jasmina says:

    Gem set mech! Bravo i hvala!

  4. BERANAC says:

    “pa i sada kad je izvadila iz rukava pusenje svom muzu (videlo se da je bila ozbiljna, bio je mnogo nervozan na derbiju…)…” Hahaha… Karleuša mi sabotira omiljeni klub! ): Ovde se često pominje da ona nije inteligentna, u to nisam siguran (ne kažem da jeste), nemam predstavu koliki joj je IQ. U svakom slučaju, ovdje nije bitno da li je pametna ili ne, (obrazovana – nije, načitana – nije (Miki VB jeste), a ni to nije bitno), već da li je nešto suštinski REKLA, da li je zaslužila pažnju? Nije. Samo zato što naša “intelektulana elita” voli da dijeli ljude na Drugu Srbiju i onu Prvu, oni su dali toliku paznju J.K.

  5. jovana says:

    Moja danasnja agonija samoispitivanja “ko je ovde lud” je dobila resenje. Hvala.

  6. Željko says:

    Ako je vama znak da smo dotakli dno to što je Karleuša izrekla svoje mišljenje o homoseksualcima, huliganima i izvukla par detalja iz svoje intime i pogodila suštinu (doduše, slažem se vrlo vulgarno i “kurirski”), i to što je došla u odavno propali, pro-dss-ovski Utisak nedelje, u stvari je znak da vi živite u drugačijoj Srbiji od mene. Ja imam mnogo ozbiljnijih problema sa ovim društvom.

    1. kaja says:

      Bravo Zeljko! Dosta mi je ovih sto se snebivaju tvrdeci kako smo zbog Karleuse dotakli dno. Aman, ljudi. U kojoj vi zemlji zivite. Jel to neka (da ne bude ni prva, ni druga) treca Srbija u kojoj vi stanujete? Moja zemlja (ovo nije patriotski izraz, vec teritorijalno odredjenje) je odavno na dnu. I hocu da budem iskljuciva. Da, u ovakvoj zemlji, iskljucivost je jedina prirodna stvar!

  7. Jeste da se ne slazem sa tobom za to u vezi sa kraljem, ali sto se tice Jece potpuno si u pravu!!!!!!!!
    Pozdrav Zorzi 😉

  8. Samuele Papi says:

    Taj debeljuskasti lik iz Kupinova jednom kad ga napadose da nije intelektualac, bas kao sad ovaj umirovljeni skakac, rece jednom od ucesnika Velikog brata: “Hajde da mi to kaze neki pametan covek, kao Jovan Cirilov ali nemoj ti, koji u zivotu nisi procitao nista…”
    E ova emisija je vazna i da vidimo da bas taj pametan covek, Jovan Cirilov, zapravo je nema karakter i dzaba mu sto pise i govori pametno 25 godina, kada dozvoli da sedi pored nepismene pevaljke i da ga ona uvuce u kaljugu i tu pobedi na iskustvo…
    Ali, kad ceo zivot oces da budes uz vlast tako si i treba da bude…
    Ali, ovde je jos vaznije sto je Borka Pavicevic, lepa Matijina kci, uz Cirilova i novog glodura pokojnog NIN-a pokusala da inaugurise Karleusu u mislioca Druge Srbije.
    Tako vreme doslo, sve manje para za kontaminaciju, gase se endzioovi, sifrovane televizije pa daj da pokusamo da se okacimo o karleusinu sisu i mozda prezivimo…
    I to je posteno. Jedni druge zasluzuju.

  9. […] This post was mentioned on Twitter by Slavoljub Popović, Ivan Kurćubić. Ivan Kurćubić said: Od svitanja do Karleuše: http://t.co/ZVRbuUu B92 je otišao u ….. a sa njim i ovo društvo. […]

  10. Jelena says:

    Stvarno sam ponosna sto si mi prijatelj…

  11. Miljana Leskovac says:

    Juce je malo falilo da se dohvatim slusalice i kazem svasta, onim banalnim recnikom koji je Borka Pavicevic jedva docekala da pohvali!!! Da je nisam vise puta gledala kako kopa oci istim tim profilima koji citaju Kurir i kolumne JK, ne bi me bilo sramota da juce slusam kako se pred istom tom JK ponizava i pezi. Bravo Zorzi, pravo u sridu! Sto rece jedna gledateljka juce – eto vam vase heroine i idemo svi zajedno u zonu sumraka. I sto rece Karleusa na kraju – vi ste utisak nedeljni, tako ste pametni! Svi smo mi utisak, smesni i bedni, ponizni pred njom!

  12. Milan says:

    Ja sam naleteo kad se nesto na kraju Utiska JK odusevljala voditeljkom, pa mi bilo neprijatno da gledam i odustao od voajerisanja…a sad cujem i da je kod Jugoslava bila?! Kapa dole za njenog menadžera 😉

  13. Marko says:

    Pre vise od godinu dana sam prestao da gledam na tv-u sve osim sporta,drago mi je zbog toga!
    Gde ide ova Srbija!?

  14. …navijam za Partizan,ne mislim da Alekandar Karadjordjevic prica smesno srpski – mislim da ga uopste ne prica, izmedju plavusa i crnki biram obe, izmedju Rusije i Amerike biram Evropu, a sinoc sam izmedju utiska nedelja i filma na prvom programu RTS, pa naravno izabrao film koji se reprizira stoti put!
    Utisak nedelje je bio repriza necega sto nam vise izlazi iz zadnjice od Boljeg zivota, bez obzira sto je ono malo intelektualne Srbije sto je preostalo, zapanjeno cinjenicom da je JK promovisana u nekog velikog mislioca…Nije to tako velika stvar…
    Jeste da je Olja pokusala od nje da napravi pametnu osobu, ali je to pokusala i od novog gl urednika NINa koji je trebao da predstavlja intelektualnu Srbiju, i od dvoje vrhunskih intelektualca koji su sedeli pored pevacice…
    Samo sto su NIN i intelktualci medijski projekti u izumiranju, a Karleusa je, posteno reci, najsavrseniji medijski projekat u Srbiji poslednjih 20 godina. Polu-idiot bez sluha, zena se bez ijedne pesme bacila u “vrh estrade”. Sa nekoliko genijalnih marekting poteza, dobrim tajmingom u pljuvanju Cece, pa i sada kad je izvadila iz rukava pusenje svom muzu (videlo se da je bila ozbiljna, vio je mnogo nervozan na derbiju…)…

    Ali, ovo je Srbija…voli narod kad budala ispadne pametan, valjda tako pmisli strefice i njega…mislim, ta pamet.
    Zato nije ovo smrt utiska, to je put u besmrtnost. Uostalom, secate li se jednog zanimljivog debeljuskastog lika, zvali ga Miki iz Kupinova. Urbano seljace i neradnik kojeg se predstavljali kao velikog intelektualca jer je mogao da nabroji tri rezisera. Pa su i njega vodili putevima Kareluse, kod Cosica, pa u Utisak…Trebao je cak da pise kolumnu za NIN…
    Nego, kako svi propustise da je Karleusa bila na LDPovoj tribini, jer kako kaze pored toga sto ona i Cedomir Jovanovic ne samo da su slicni vizuelno i po godinama, vec imaju i slicne politicke stavove!?
    Ako je Ceda konacno dobio sluh za zelje naroda, onda je na mestu Cosiscevo pitanje: nece Karleusa valjda sada prestati da peva?

  15. Martin bg says:

    svaka cast,Zorzi.U centar mete kao i uvek.

  16. Svi znamo ko says:

    Konacno jedan srpski novinar koji je u stanju da napise ono sto svi mislimo. Alal vera.

  17. BERANAC says:

    Like! 🙂