Dec 19, 2009
Nenad Zorić
2 komentara

Prodavnica tajni

Evo, od malopre su, ukinute vize. Kao da sam čuo: napravili smo dobar odvod, cevi sa velikim "fi" i ogroomnu septičku jamu. Dakle, na vize gledam kao na kanalizaciju. Ako se izlije, nikako ne valja. Ako tekućina ide gde treba, sve je ok. Bravo za komunalce.

da se slucajno ne izlije

Tačno je. Bili smo "van sveta". U prošlim decenijama najjača institucija bila nam je institucija reda. Uopšte.
Ali i pred zapadnim ambasadama. Znate ono, naši izabrani predstavnici na kanabetu, mi pred vratima. Oni došli po mišljenje, mi po pečat. I onda tako žigosani, odemo negde.

E, tu je caka.

Jeste, kažem, ponižavajuće čekanje i sva ta papirologija, ali najveći problem za putovanje je šuška. Svež ili plastični novac.
Jer, i sad kad "možemo da putujemo" putovaće oni koji su i do sad putovali. Ovi ostali kad skupe neku crkavicu.

Dakle, jedino što može da me obraduje je da mi je plata porasla. Da su uspostavljeni tržišni principi. Da ova država nešto radi, a ne da nam je neko drugi nešto ukinuo. Da smo, bre, mi nešto uradili. Pa makar i iz nehata. Kao što je uradio RTS. Večeras.

E to je već vest. Postali su kritični. Možda i nesvesno, ali su pustii Bajaginu pesmu "Verujem, ne verujem" uz sliku vatrometa i poletanja aviona za Brisel. Pesma nije sad neki udar na sistem, da se ne lažemo, ali je nastala za vreme "jogurt revolucije" a i danas je aktuelna. Samo da se vlas(t)i ne dosete.

Boža Đelić neće, on voli Seku i Slavicu Ćukteraš. Ali sumnjam da će skapirati neko od Idola iz "Prodavnice tajni".
No svakako, pa makar bilo i iz nehata, ova je pesma je pravi komentar. Svega.

Povezani tekstovi:

Comments

 1. Jelena says:

  Ni meni nije stvarno jasno čemu se ljudi toliko raduju??? Kao sto pisac lepo reče “Putovaće samo opet oni koji su i do sada putovali”… A da da…sad imamo mogućnost da slobodno putujemo… al i dalje nemamo pare ;-)

 2. Milica says:

  ja se bojim, Djordje, da ce se kanalizacija izliti.
  i to mnogo.
  a suska se svasta, bilo sveze ili plasticno. ;)
  ona voli Duska, pa to ti je.
  i verujem/ne verujem da ce biti guzva u Prodavnici tajni. ;))